De kaart is om verschillende redenen wel aardig om uit te lichten:

  1. De voorkant van de kaart vermeldt dat de ‘gerant’ van Poolstar ene L. van Wijk was. Een gerant is – zoals bekend – een bedrijfsleider annex gastheer van een horeca-uitspanning. De naam Van Wijk, verbonden met Poolstar, is wel grappig, als je bedenkt dat in latere jaren een andere Van Wijk (Berthil) hier de scepter zwaaide en de DJ uithing is Boule 7 (zoals Poolstar in latere jaren werd genoemd).
  2. Interessant is ook de naam die de kaart heeft uitgegeven. Op de achterkant wordt die aangeduid als ‘Jan P. Louws uit Noordwijk aan Zee’. Over deze Louws kan ik vrijwel niets terugvinden, helaas. Links onder staat nog enigszins cryptisch JvK, gedeeld door H. Hogere algebra, zou je denken, maar ik vermoed dat dat JvK terugslaat op Jan van Kan die volgens mij toen al (in 1916) overal in Noordwijk aan Zee aanwezig was en er o.a. een bazaar dreef.
  3. En tenslotte: de kaart is gericht aan ene Mej. C. Meeuwis, die blijkbaar net is aangesteld als adjunct-commies bij de Rijkspostspaarbank aan de Van Baerlestraat te Amsterdam. Een emancipatieve gelukwens waard (terecht) met de hoop dat er spoedig meer vrouwelijke collega’s zullen volgen.