Ik weet niet welke kunstenaar dit plaatje gemaakt heeft, maar het is een alleszins veelbetekenend beeld. De beide Binse kerken staan erop die aan Jeroens nagedachtenis zijn gewijd met er tussen in het zgn Jeroenspoortje. Maar ook de valk (die zijn adellijke afkomst moest verbeelden), het zwaard (waarmee hij onthoofd werd) en de schepen van de Noormannen die al dreigend dobberen voor de kust (het waren de Noormannen die Jeroen naar het leven zouden staan). En tenslotte ook een soortement van Petrus die Jeroen in de wolken al staat op te wachten. Kortom: veel zeggingskracht gaat er van het plaatje wel uit.

Daarbij is het een beetje sneu om te beseffen dat Jeroen – volgens zeggen – al jaren geleden door de Opperpaap in Rome van de lijst der heiligen is afgevoerd, iets wat blijkbaar tot in Noordwijk nog niet is doorgedrongen.