P. Kleinpenning exploiteerde indertijd vanaf het Schie de zgn. Noordwijksche Stoomboot Maatschappij (die in 1893 overigens werd overgenomen door J. Plug). Deze Kleinpenning – maatschappelijk zeer actief in Noordwijk Binnen – hield er ook nog een petroleumgasfabriek op na, waarmee hij het stuk Woensdagse Wetering nabij het Westeinde danig bevuilde. Ik stel me voor dat een petroleumgasfabriek zoiets was als een lpg-installatie avant-la-lettre, maar voor hedendaagse gebruik (hoe schreeuwend nodig ook) niet meer van toepassing.

Maar goed. Eerst nog die stoombootmaatschappij. Daarmee had hij in opdracht van het bestuur van de Elsgeester polder de nodige ‘kolenasch’ aangeleverd in 1884 en 1885. Wat men in die Elsgeesterpolder met die as aan moest? Ik lees op internet dat die kolenas ook gebruikt kan worden als organische meststof.  Omdat het kalk, kalium, fosfaat en waardevolle voedingsstoffen voor planten bevat. Ik kan het me nauwelijks voorstellen, want in diezelfde kolenas zat ongetwijfeld ook de nodige viezigheid, waarmee je vandaag de dag ook al niet meer kunt aankomen. Maar goed. Toen blijkbaar nog wel.

Nooit eerder van de Elsgeester polder gehoord overigens, maar hij lag toch dicht bij Noordwijk: