plug1

J. Plug onderhield eind 19e eeuw een stoombootdienst tussen Noordwijk en Leiden en vv. Hij startte aan het Schie in Noordwijk en kwam met de boot via de Haarlemmertrekvaart tot aan de Rijnsburgersingel in Leiden, dus dichtbij het centrum van de stad. Hier ligt de boot aangemeert vlakbij de Rijnsburgersingel. Rechts ook de Haarlemmerweg in Leiden.

De stoombootdienst was in april 1893 door J.Plug overgenomen van de Noordwijksche Stoomboot-Maatschappij, die onder leiding stond van de P. Kleinpenning, die ook al directeur van de Noordwijksche Petroleum-Gasfabriek was. Waarom Kleinpenning er mee op hield, met die stoombootdienst, is niet helder. Hij stond op dat moment nog redelijk in de kracht van zijn leven (hij was 55), maar goed: een jaar later was-tie wel dood. Misschien voelde hij het aankomen.

plug2

Nog een beeld van dezelfde boot, afgeladen vol (Aziatische toestanden), aan het Schie in Noordwijk Binnen. Hemelvaartsdag 1898.

schie