Er moet wat gebeurd zijn, want de beide foto’s komen uit het archief van de Noordwijkse politie. Er staat ook een merkpaaltje rechts op de weg en de fiets tegen het hek zal er misschien ook mee te maken hebben gehad. Nieuwe Zeeweg, ongedateerd.

De auto is er een van Zoutziederij ‘Het Anker’ van de firma Kortmann uit Oegstgeest. Een zoutziederij of zoutkeet is een werkplaats voorzien van een kookinrichting om een geconcentreerde zoutoplossing in te dampen en het zout, bij wijze van productie- en raffinagetechniek, te laten kristalliseren. Zout was (en is nog steeds) een essentieel product voor het conserveren en vervoeren van vis (bron: Wikipedia). Kortmann bestierde zijn handel tot 1938 toen die werd overgenomen door de zoutfabriek in Leiden. Het zout werd aanvankelijk gewonnen uit zeewater, dat bij de Katwijkse uitwatering werd opgevist en per schuit naar Oegstgeest vervoerd. Maar later haalde men het zout gewoon bij de  N.V. Koninklijke Nederlandse Zoutindustrie in Boekelo.

De zouthandel strekte zich blijkbaar ook uit tot Noordwijk, want wat doet die vrachtwagen anders op de Zeeweg? Bij het afleveren van enkele zakken zout was er dus blijkbaar iets misgegaan. Wat weten we niet.