Nog maar kort geleden detecteerde ik de figuur op de beide bovenstaande schilderijen (van Max Liebermann en Leo Klein Diepold)  als groenteboer  Joseph van Boheemen uit de Kerkstraat in Noordwijk Binnen. Jaques Dekker volgt mij in die veronderstelling in zijn prachtige boek “Max Liebermann in Noordwijk.” Ik heb wel eens gedacht dat Joseph met zijn volgeladen kar nooit de steile kluchies op zou zijn gegaan richting Noordwijk aan Zee en wel veilig op Noordwijk Binnen zou zijn gebleven.

Nu komt onderstaande foto aanwaaien met een soortgelijke hondenkar erop en mogelijk ook beladen met een hoeveelheid kool in de Hoofdstraat op Noordwijk Zee. En het is niet Joseph van Boheemen die hier met zijn nering op pad is, maar ene Alkemade (dat valt te lezen op de achterkant van de kar). Die naam zal voor een schilder niet relevant zijn geweest en kan gemakshalve zijn weggelaten. Hij is in ieder geval op de schilderijen van Liebermann en Klein Diepold niet terug te vinden.

Kortom: was het nu Van Boheemen of Alkemade die door beide schilders vereeuwigd werd?