Jan Margarethus van der Schalk (1886-1939) was een Schiedamse grootindustrieel. Via erflaten bezat hij bierbrouwerij De Griffioen in Schiedam, alsmede de azijnmakerij (!) De Dubbele Arend vh J.M. van der Schalk & Co.). Hij was daarnaast president-kerkmeester van de Ned. Herv. Gemeente in Schiedam, voorzitter van de Ned. Protestantenbond, president-regent van het Weeshuis der Hervormden in Schiedam, Hoogheemraad van Delfland en Schieland, voorzitter van het bestuur van de Spaarbank Anno 1820, directeur van firma Gebr. Van der Schalk, Commissaris van de Provinciale Crediet en Depositobank, president-commissaris van de HAV-bank, commissaris van de Schiedamse Alcoholfabriek, president-commissaris van NV W.A. Hoek’s Machine- & Zuurstoffabriek, president-commissaris van de Nederlandse Kantoorboekenfabriek Van ’t Hoff & Jongepier, commissaris van de Kon.Ned. Zoutindustrie in Boekelo, president-commissaris van Loopuyts Bank, president-commissaris van de NV Stearinekaarsenfabriek Apollo te Gouda, president-commissaris van de Chemische Fabriek te Rijswijk en president-commissaris van de Zwitsersche Chemische Wasscherij te Rijswijk. Lid van de gemeenteraad in1859-1882. Overleden op 31 maart 1939.

Als je zoveel functies had, kreeg je wel behoefte aan enige rust, ver weg van Schiedam. Daarom gaf Jan van der Schalk in 1932 opdracht aan de Gooise architect Wouter Hamdorff om een zomerhuisje te bouwen in Noordwijk aan Zee. Dat ‘zomerhuisje’ – ‘Schalckduyn’ aan de Rembrandtweg – viel nogal groot uit, maar het moet er wel genieten zijn geweest. Helaas voor Jan duurde dat genieten niet erg lang, want hij overleed al in 1939, pas 53 jaar oud.