Er was indertijd in Noordwijk een “Huize Bijdorp”. Het was het eerste huis over de brug (de Oosteinderbrug, ook wel St. Victorsbrug, ook wel Molenbrug)), dus ‘bij het dorp’, zou je kunnen zeggen. De Bijdorpstraat werd er later naar vernoemd. Op marktplaats verschijnt deze foto en die wordt kwa locatie toegedicht aan Noordwijk. Hoog bovenop de beide portalen aan weerszijden van het hek stond links “Bij” en rechts “Het Dorp”. Daaronder – ter rechterzijde het wat mysterieuze “De Lourdes”.

Of het hier werkelijk gaat om het toegangshek tot Huize Lourdes, weet ik niet. Ik herken er helemaal drie keer niets van. Maar het zou goed kunnen dat het hek ergens aan de rand van het bijbehorende – nu volop bebouwde – landgoed hoorde, dus ergens aan de driehoek Boerenburgerweg/Sint Jeroensweg/Bijdorpstraat. Maar ook daar zijn weinig tot geen plaatje van. Op het vroegste plaatje dat ik heb van dat gebied is het geen landgoed, maar teelland. Het blijft – kortom – allemaal in nevelen gehuld. Wie weet meer?

NB Inmiddels weet ik meer: dit Huize Bijdorp stond niet in Noordwijk, maar in Voorschoten. Met dank aan degenen die mij uit de brand hielpen 🙂 Zij stuurden zelfs een foto mee: