Met dank aan Zeebad en Ron stuit ik op deze bijzondere plaat: de  Benz van Mr. W.J. Blanckenhagen uit Zeist op het Calisplein in Noordwijk aan Zee. Het rijkskentekennummer (107) werd afgegeven op 5 augustus 1898 en in de archieven valt dan te achterhalen op wiens naam dat kenteken werd afgegeven. Mr. W.J. Blanckenhagen dus. Maar we komen ook het bericht tegen dat de eerste auto in Zeist het eigendom was van de aldaar gevestigde Rijwielenfabriek Wilhelmina. Daar – in Zeist – is deze foto genomen van dezelfde auto, in 1899. Mr. W.H.J. Blanckenhagen is de tweede persoon van links.

Via een site van Mercedes Benz komen we nog iets meer over deze auto te weten:

In 1894 Benz launched the model “Velociped” – nicknamed “Velo” – a light vehicle going down in history as the first small car and the first series-automobile in the world. In the beginning the “Velo” was equipped with an engine doing 1.5 hp at 450 rpm. Up to the end of production in 1901, the engine’s performance could be improved to 3.5 hp at 800 rpm. From 1898 onwards a better equipped variation was offered, too, the “Velociped Comfortable” or short “Comfortable”. Overall about 1,200 units of the “Velo” and the “Comfortable” were produced, most of them for exports.

Op die site ook een nog betere foto: