De toren van de hervormde kerk aan het einde van de 19e eeuw. Eem beetje anders dan tegenwoordig, maar toch. De foto bevindt zich in de collectie van het Rijksmuseum in Amsterdam, is van een onbekende maker. Bijzonder is het bord onder de wijzerplaat van de klok met de tekst “Daar is uur noch Tijd.” Een verwijzing naar de eeuwigheid, die de torenklok en passant in een nogal voorbijgaand kader plaatst. Ik ben niet zo thuis in de Bijbel, maar ik vermoed een tekst uit het boek ‘Psalmen’ of ‘Spreuken’?

De tekst ontging niet aan het oog van dichter Albert Verweij, die er eenzelfde soort van kanttekening bij plaatst:

Jan Kloos meldde ooit in het Leidsch Jaarboekje van 1911 dat de tekst op het bord vrijwel was uitgewist en dat het gemeentebestuur op zijn voorspraak had beloofd het bord en de tekst in alle pracht en praal weer te zullen herstellen. Dat is nooit gebeurd, maar misschien dat dat gemeentebestuur die belofte van toen alsnog wil inlossen?