Dominee Abraham van Roijen (of Royen of Rooijen) leefde van rond 1730 tot 10 jjuni 1818. Hij stond niet alleen bekend als dominee, maar ook als (politiek)  vertrouwensman én als mensenredder. In deze laatste rol hebben we hem al eens eerder gememoreerd.

Bij gaande brief was afkomstig van zijn nichtje Henriëtte Boellaard-Van Roijen uit Kampen. Zij was de dochter van Hendrik van Roijen, een broer van Abraham. Negen dagen na de dood van haar oom, schreef ze de brief met rouwbeklag aan een zoon van Abraham, een volle neef. De brief was geadresseerd aan het sterfhuis in Noordwijk Binnen, want de oude Abraham was na zijn religieuze en zalvende praktijken in Noordwijk aan Zee met emeritaat gegaan en had de kuierlatten naar Noordwijk Binnen genomen. Daar had hij zijn intrek genomen in Huize “Zylrust” aan de tegenwoordige (oude)  Offemweg. Hij werd begraven in de oude Jeroenskerk.