Geschiedwerk van Janus Dousa (Jan van er Does in goed Noordwijks): “Annales rerum a priscis Hollandiae comitibus per CCCXLVI annos gestarum continuata.” Een werk uit 1599. Jan van der Does  (1545 – 1604) was heer van Noordwijk en Kattendijke, bevelhebber tijdens het Beleg van Leiden, humanist, dichter, filoloog, bestuurder en bibliothecaris van de Universiteit Leiden.

Het geschiedwerk heeft vooral betrekking op de graven van Holland. Jan werkte voor een groot deel samen met zijn zoon Jan Jansz. Van der Does. Deze overleed echter in 1596. Het geschiedwerk publiceerde vader Van der Does eerst in een metrische versie, dit boek dus en vervolgens in proza onder de titel Bataviae Hollandiaeque Annales in 1601.

Overigens wordt Jan van der Does in Zuidland van P.H. Thomése neergezet als “een tweederangs dichter die denkende aan Latijnse verzen een walvis op het strand vindt.” Met alle respect voor Thomése (‘Zuidland’ is een prachtig boek), maar dat is toch te weinig eer voor Jan van der Does (en voor Noordwijk).

Bij zijn dood in 1604 werd onderstaande herdenkingsmunt uitgegeven: