Han van Meegeren (1889-1947) was een meestervervalser. Hij schilderde werken die door erkende kunstexperts werden toegeschreven aan Frans Hals en Johannes Vermeer en dat was ook precies zijn bedoeling. Grappige anekdote hierbij was dat zijn “Emmausgangers” aan Vermeer werd toegeschreven, terwijl het op het schilderij afgebeelde glaswerk en het kannetje gewoon bij Vermeer thuis op de schoorsteen stonden:

Van Meegeren leek vooral frauduleus te schilderen uit frustratie over een gebrek aan erkenning. Juist daarom was hij wel genegen om de verwaande kunstwereld van die dagen een poepie te laten ruiken. Zelfs nazi Hermann Göring ging de boot in. Maar Van Meegeren werd ontmaskerd en kreeg een gevangenisstraf van 1 jaar, die hij vanwege zijn overlijden overigens niet meer uitzat. Lees zijn boeiende geschiedenis hier.

Als kind wist ik verder van niks, maar ik was wel altijd gebiologeerd door een (kopie van een) koperdiepdruk die bij ons thuis boven de kachel hing. En niet alleen bij ons, maar ook bij familie en vrienden thuis. Het moest daarom wel een bijzonder kunstwerk zijn. Het was in zoverre bijzonder dat het hier ging om een van de weinige werken van Van Meegeren, die hij onder eigen naam gepubliceerd had. “Hert met Jong”, heette het en het bleek achteraf in tal van Nederlandse huiskamers te hangen, vaak met dezelfde lijst er omheen en soms in een andere variant als “Hert zonder Jong“:

Ik weet bij Jove niet waar het ding gebleven is, maar ik hoef ‘m ook niet te missen: op marktplaats wordt dit werk volop aangeboden, vaak ook nog steeds in dezelfde lijst 🙂