De Sociaal-Democratische Partij (SDP) werd in 1909 opgericht als afsplitsing van de SDAP, de Sociaal-Democratische Arbeiders Partij.  De SDP veranderde haar naam in 1918 in Communistische Partij Holland (CPH), maar was onder welke naam dan ook de voorloper van de latere Communistische Partij van Nederland (CPN).

In Noordwijk was stukadoor, later aannemer Georges Hendrik Krau (1882-1959) in 1912 de oprichter van de afdeling Noordwijk van de SDP en als zodanig won hij zowaar ook een zetel in de lokale gemeenteraad. Dat hebben zijn medeleden in die raad, in het bijzonder de confessionele leden, geweten, want Krau trok onverschrokken ten strijde tegen hen ten strijde. Het partijblad De Tribune van 16 september 1920 deed verslag van Krau’s gefulmineer tegen de confessionele fracties in de gemeenteraad, die hadden voorgesteld om voortaan Gods zegen over de vergadering af te roepen. Krau vond het allemaal maar niks. Hij vond het gelet op de standpunten van die christelijke partijen allemaal nogal huichelachtig en zelfs godslasterend. Blijkbaar kreeg hij de ruimte van de voorzitter om de confessionelen in harde bewoordingen de maat te nemen. Volgens De Tribune was het één groot requisitoir, waarop niemand in de raad een weerwoord had.