Ik krijg van Pieter Koeleman uit Canada bovenstaande foto opgestuurd met de vraag of ik iets meer over dit schilderij kan vertellen. Pieter kreeg het schilderij bij gelegenheid van zijn emigratie vanuit de Pickéstraat in Noordwijk, begin Jaren Zestig.

Mijn eerste gedachte was: Dirk Bedijn, want aan dienst zeer verdienstelijk schilderamateurisme deed de afbeelding mij direct denken. Ook het strandgezicht kwam bij hem als thema wel terug. Die gedachte wordt bevestigd door een aantekening op de achterkant van de lijst, waaruit ik in ieder geval de naam ‘Bedijn’ ontcijfer.

Dirk Bedijn was wel bekend in Noordwijk als de visboer uit de Zandvoortsestraat, die het schilderen als hobby had. Er moeten veel van zijn werkjes in Noordwijk circuleren, want hij heeft er veel gemaakt. Ik ken hem vooral als de man die aan zijn viskar altijd de haring stond te kaken met een stevige sigaar in zijn hoofd. Lekker fris, de bokkum werd vanzelf gerookt.