Ik heb in het verleden wel vaker aandacht gegeven aan de stranding van de Engelse Oost-Indiëvaarder “General Barker” op 16 februari 1781 op de kust iets noordelijk van Noordwijk. Ik heb daarbij ook de heldhaftige rol gememoreerd van dominee Abraham van Rooijen, die onverveerd leiding gaf aan de reddingswerkzaamheden.

Nu kom ik dit prachtige beeld tegen van de ramp (onbekende maker), waarbij het volgende vermeld is: Wreck of the General Barker East Indiaman, off Scheveling, on the coast of Holland- Feb 17. 1781 shewing the Poop separating from the Wreck with several Persons, Men, Women and Children.

Een paar kanttekeningen:

  • Dat ‘Scheveling’ is ongetwijfeld ‘Scheveningen’ en het wrak lag inderdaad ‘off’ Scheveningen, maar dat is een wel wat al te druisige aanduiding. Het wrak lag bij Noordwijk, ten bewijze waarvan een Noordwijkse dominee de helpende hand toestak en niet een Scheveningse.
  • Voorts vroeg ik me af wat het Engelse woord ‘poop’ betekent. Met alle associaties die dat woord in het Nederlands oproept kom je toch nog aardig in de buurt van die betekenis: ‘poop’ is in het Nederlands ‘achtersteven’ 🙂 .
  • En tenslotte: de datering hier is 17 februari 1781, maar de stranding vond feitelijk plaats in de ochtend van 16 februari. Nu kan het zijn dat het hier getoonde afbreken van de achtersteven een dag later plaatsvond, maar het idee dat er toen nog zo veel mensen op de boot zaten of in zee ronddobberden, is ongeloofwaardig.

Maar goed, het is wel een mooie prent.