sxxsxs

E.A.L. Quadekker had in 1917 een peerd te koop wegens ‘overcompleet’. Een bruine 7-jarige ruin. Quadekker verbleef in Huize Katenblank. Met de rest moet je het maar doen, maar met een beetje gegoogel halen we toch nog wat meer informatie en ook veronderstellingen op.

Quadekker was kapitein-dierenarts in het Nederlandse leger, in enkele gevallen heette hij zelfs ‘paardenarts’ te zijn, wat ook wel logisch was, want het Nederlandse leger had geen andere dieren in dienst dan alleen maar paarden. Quadekker had in dienst van de armee een enorme ervaring opgebouwd. Hij kende de gewoontes van paarden, hun spijsvertering, hun voorkeuren en angsten en hij kende de grenzen van wat je met een paard kunt doen. Hij wist hoe je blessures kunt herkennen in een vroeg stadium en hoe je die het beste kunt behandelen. Hij stelde zijn kennis en ervaring ook op schrift, wat resulteerde in een standaardwerk dat nog steeds geraadpleegd wordt.

Wat Quadekker in 1917 in Noordwijk deed, meer in het bijzonder in Huize Katenblank? Ik veronderstel dat hij daar – in het kader van WO I – bij de gemobiliseerde troepen zat, dat er met die troepen ook teveel paarden waren gemobiliseerd en dat er wel een ruin van af kon. En hij zat als officier niet zo maar bij de reguliere troepen: Huize Katenblank deed waarschijnlijk dienst als officiersverblijf, want had iets meer te bieden dan een strozak en een paardendeken.

Maar goed, dat zijn wel een hoop veronderstellingen bij elkaar.

qua