qua

Als je het pand van de toenmalige firma Bruns & Ankerman goed bekijkt aan de Maarsmansteeg/hoek Haarlemmerstraat in Leiden, dan zal een Noordwijker snel getroffen worden door de aanblik van de twee bovenste etages: een bijna getrouwe kopie. Daar is niet veel verwonderlijks aan: beide panden zijn een creatie van architect Henk Jesse uit Oegstgeest, die veel in deze streken bouwde (veel in Noordwijk ook) en in zijn rijke en veelzijdige oeuvre af en toe ook wel iets kopieerde. Niet van een ander, maar van zichzelf.

punt

NOTA BENE Ik word terecht gecorrigeerd: de Maarsmansteeg in Leiden blijft verre van de Haarlemmerstraat. Het is het steegje dat loopt van de Breestraat naar de Nieuwe Rijn/Aalmarkt en het betreffende pand van Henk Jesse bevindt zich halverwege dat steegje, waar je door kunt lopen richting stadhuis. Hieronder links op de foto. Hieronder rechts op de foto het pand op de hoek van dezelfde Maarsmansteeg en de Breestraat, dat ongetwijfeld ook door Henk Jesse is ontworpen. De overeenkomsten zijn legio, in ieder geval voor wat betreft de tweede etage, het torentje en de dakpartij.

maarsmansteeg.jpg