zo03

Het kind op de foto was Johannes Boudewijn Leendert de Rave. Deze ‘Kleine Johannes’ was geboren op 5 mei 1916 en volgens de datering op de foto dus toen precies anderhalf jaar oud. Hij was het zoontje van Leendert de Rave en Gouda Christina Helena Berkemeier. Bij Hans Montanus staat deze Leendert de Rave te boek als ‘notarisklerk’ en ook als ‘pensionhouder.’ Ik ken Leendert de Rave eigenlijk alleen als eigenaar van de sigarenwinkel Veni,Vidi, Vici aan het Calisplein.

Volgens mededelingen achter op de kaart zou er ook sprake zijn van ene ‘Mejuffrouw De Rave’, die de groeten krijgt van haar kleine broer op de foto. Maar bij Montanus is sprake van Johannes als enig kind. Niks geen grote zus.

Raveraadselachtig.

De foto kwam in ieder geval uit de studio van J. Braakman. De achtergrondschildering is pure fantasie, althans geen beeld dat herinneringen aan enigerlei plek in Noordwijk oproept.