IMG_2420[1725]

De foto is niet al te best, maar goed genoeg om een eerbetoon te brengen aan al die Noordwijkse fotografen, uitgevers en verkopers van Noordwijkse ansichtkaarten. Ongemerkt legden ze een fiks stuk geschiedenis vast en verspreidden ze de naam, de faam en het beeld van Noordwijk over de hele wereld. Eén van de verkooppunten van ansichtkaarten was Leendert de Rave, die een tabakswinkel dreef op wat nu het Palaceplein heet, maar toen Calisplein of Oude Zeeweg. Later zat hier de bazar van Jan van Kan (waar je van die blauwe, ijzeren strandscheppen kon kopen, waarmee aan de vloedlijn nog vele bloedige ongelukken werden veroorzaakt).

bat

Leendert stalde zijn ansichtkaarten ter weerszijden van de winkeldeur. Wellicht hangen er nog kaarten tussen die ik eerder in dit blog ook wel heb gebruikt, maar het beeld is te onscherp.

Leendert de Rave had zijn magazijn nogal parmantig  “Veni, Vidi, Vici” genoemd. “Ik kwam, zag en overwon!” Dattie gekomen was en ook iets gezien had is wel duidelijk. Wattie overwonnen had is onbekend.

Overigens was Leendert de Rave dus vooral een handelaar in tabakken. Eén van de merken die hij verkocht waren sigaretten en sigaren van de Duitse firma A. Batschari. Maar er was ook een Nederlandse vestiging van Batschari (waarschijnlijk in licentie) onder de naam ‘ABC’ = A. Batschari Cigarettes. Aan de Waldorpstraat in Den Haag. Jawel!

radium-sigaretten