rein

De schilder Marinus van Raalte (1873-1944) is helaas niet erg bekend. Dat heeft waarschijnlijk alles te maken met het feit dat veel van zijn werk verloren ging in de oorlog. Van Raalte was van Joodse origine en toen hij in juli 1943 door de Duitsers werd gearresteerd en weggevoerd, haalde men ook zijn huis in Amsterdam leeg, waarbij veel van zijn daar opgeslagen schilderijen verspreid raakten, als ze al niet vernietigd werden.

Van Raalte maakte schilderijen in een figuratieve, impressionistische stijl. ‘Levendig en vlot, maar niet vernieuwend’, aldus de kenners. So be it. Rein tovert dit schilderij van Van Raalte tevoorschijn uit de collectie van het Drents Museum. Een mooi werk van de kerken in Noordwijk Binnen, gezien vanaf ergens op de Boerhaaveweg (denk ik). En daterend van vóór 1924 in ieder geval (het torentje van de Rooms-Karholieke Waterstaatkerk staat er nog op).

Van Raalte kwam in 1944 in Bergen-Belsen terecht en is nooit meer uit dat kamp tevoorschijn gekomen. Het maakt wat mij betreft dit werk nog mooier en ontroerender. Zie het als een eerbetoon aan deze kunstenaar. De Volkskrant schreef een mooi stukje over hem.