casssss

Paul Cassirer en Tilla Durieux (ze zijn hier vaker voorbij gekomen) waren op 3 juli 1909 met de nachttrein op weg gegaan van Berlijn naar hun zomerverblijf in Noordwijk (het latere ‘Casa Mare’) en ze hadden hun hond bij zich. Die hond, een zwarte dashond met de welluidende naam ‘Waltman’ was op zondagmorgen kort na half 7 voorbij Almelo uit de trein gesprongen en Cassirer en Durieux waren naarstig naar het beestje op zoek. Of de hond ooit teruggevonden is, is niet duidelijk.

Hamvraag is natuurlijk naar wie de hond precies vernoemd is: de naam ‘Waltman’ is geen logische naam voor een hond en vermoedelijk moet er bij de naamgeving een bekende van Cassirer en Durieux model hebben gestaan. Het antwoord zoeken we op.

Het zal overigens voor Hartman niet meegevallen zijn om uit die trein te springen: dashonden (wij spreken van teckels) hebben nogal korte pootjes, die weinig veerkracht hebben. Als die maar goed terecht gekomen is…….. (met dank aan Noordwijkse Huizen).