ff1

Deze  foto van de toren van de Oude Jeroen maakt deel uit van de erfgoedcollectie van het Rijk en bevindt zich ergens in de krochten van het Rijksmuseum. Hij staat ook op internet, maar niemand die er verder ook maar één gegeven bij heeft kunnen verzinnen (maker? datum?).

Één ding kan ik zelf toevoegen, dar heb ik het al wel eens eerder over gehad. Op het bord onder de wijzerplaat van de klok stond geschreven: “Daar is Uur noch Tijd.” Het zal wel een Psalmenspreuk zijn geweest die verwees naar de hemelen. De tekst komt ook terug in “De Kleine Johannes” van Frederik van Eeden. Daar luit het vollediger en mooier en cryptischer:

Daar is uur noch tijd.

Wat nu is, is er altijd geweest

en wat zal worden

is er ook al.

Als ik het in Noordwijk voor het zeggen zou hebben, zou ik die tekst als de wiede weerga opnieuw op de toren aanbrengen.