rijp1

Er zijn politici die na hun actieve politieke carrière in de Tweede Kamer of zelfs in het kabinet een tweede carrière zoeken, maar niet altijd van wachtgeld af willen zien. Recent koketteerde oud-staatssecretaris Fred Teeven met zijn nieuwe leven als buschauffeur. Wat een beetje verstopt bleef was dattie in aanvulling op de 1500 euro die hij daarmee verdiende een beroep kon doen op een wachtgelduitkering. Daarmee wordt zijn salaris aangevuld tot € 6241,66 en wel tot zijn 67e levensjaar. Het is zoals het is.

Toen Jan Rijpstra in april 2005 benoemd werd tot burgemeester van Tynaarlo dreigde hij net buiten de wachtgeldregeling te vallen: daarvoor had hij tot augustus 2005 moeten aanblijven. Je kunt het één doen en het ander niet laten en Rijpstra deed alle twee. Hij werd burgemeester van Tynaarloo én bleef tot augustus Kamerlid, daarmee én een burgemeesterssalaris opstrijkend én een stevig wachtgeld.  NRC-Handelsblad schreef bij die gelegenheid met een mooie woordspeling over ‘De Eeuwige Wachtgelden.’ Het is zoals het is.

Had ik in een gelijksoortige positie hetzelfde gedaan?

Misschien wel.