part2

Men kon tijdens het recente bloemencorso wel koketteren met “De Stijl” en met Mondriaan in het bijzonder. Maar als Noordwijk écht een beetje durf en creativiteit wil tonen, moet het dit ‘Maison Particulière’ neer zetten op een daartoe geëigende plaats (in het Gat van Palace bijvoorbeeld). Een prachtig voorbeeld van wat “De Stijl” allemaal vermocht.

In dit geval een ontwerp uit 1923 (!) van Theo van Doesburg (van wie nog een tegeltableau in De Vonk is bewaard gebleven) en Cornelis van Eesteren. Ter toelichting in vlekkeloos Engels:

This study for a house is radically innovative and is still spectacular almost a century later. In the design variants for the Maison Particulière, Van Doesburg and Van Eesteren were striving after a new spatial ideal: immaterial yet expressive. The axonometric projection is as much an investigative search as a demonstration of their ambition to create a different reality – and ultimately a new life – with architecture. This world-famous experiment by De Stijl is a symbol for the innovative drive of Dutch architects over the last 200 years.

part3

Kijk wat ze in dit verband met het stadhuis van Den Haag hebben gedaan:

stadhuis