louws2

Ronald komt met bovenstaande kaart van Pension Johanna aan met de vraag of ik welderis gehoord had van Jan P. Louws, die op de achterkant te boek staat als uitgever te Noordwijk aan Zee. Nergens ook maar enige aanduiding: niet in de Leidsche couranten op internet, niet bij Hans Montanus, niet bij de bestanden van de Burgerlijke Stand.

louws

Maar dan: het Rijksbureau voor Kunsthistorische Documentatie heeft een portretje in zijn bezit van iemand, die door Jan P. Louws vereeuwigd was. Daaruit blijkt dat Louws een fotozaak, annex atelier had aan de Jansstraat in Haarlem. Bij de RKD staat Louws te boek als een portretfotograaf, die in ieder geval in de archieven van de RKD zijn sporen heeft nagelaten:

Jan Pieter (zijn tweede naam) Louws was geboren op 19 april 1867 te Den Helder als zoon van de Commandeur van de Rijksmarinewerf. Hij vestigde zich ook in Den Helder als fotograaf tot 1889. Vervolgens verkeerde hij tussen 1889 en 1892 in Middelburg, waarna hij zich in 1892 nog steeds als fotograaf vestigde in Haarlem, achtereenvolgens aan de Smedestraat 28 rood (1892-1898), aan de Jansstraat 51a (1898-1905) en tenslotte aan de Gedempte Oudegracht 111 (1906-1910). Van 1911 tot 1912 verkeert hij nog enige tijd in Schoten bij Haarlem, maar dan vertrekt hij naar Noordwijk Binnen (volgens de RKD dus niet naar Noordwijk aan Zee). Daar is hij actief tot 1914, als hij naar Amerika emigreert.

louws3

Jan Pieter sterft op 11 mei 1934 in Cleveland, Ohio. Er is een Amerikaanse site, waarop denkelijk nazaten van Louws enige aanvullende informatie hebben gezet, waaronder enkele van zijn vroegere winkels/studio’s (helaas niet zijn Noordwijkse adres). Vandaar pik ik ook het fotootje met zijn konterfeitsel erop. Er is een andere Amerikaanse site die vermeldt dat Jan Pieter ook portretschilder was, maar dat kom ik elders nergens meer tegen.

Razend benieuwd natuurlijk naar de plek waar Jan Pieter in Noordwijk verbleef. En of er nog andere kaarten van Noordwijk zijn, die door hem zijn uitgegeven.

Nota Bene 1: ik vind nog uit dat Jan Pieter op 10 april 1895 in Den Helder in het huwelijk trad met  Trijntje Oldenburg.  Het echtpaar kreeg 7 kinderen. Trijntje en de kinderen gingen mee naar Amerika. Trijntje overleed op Eerste Kerstdag 1953 eveneens in Cleveland, Ohio. Nu kom ik ook een fotootje tegen van Trijntje ………

trijn2

….. en besef ik dat zowel het fotootje van Jan Pieter als dat van Trijntje van één en dezelfde foto komt: het echtpaar in vroeger dagen, nu gemixed met een foto van het echtpaar in later dagen:

trijn3

De foto’s zijn wat klein, helaas, want van een Amerikaanse site niet groter te downloaden dan na betaling van enkele stevige dollars.

 

Zo goed, Ronald? 🙂