kruidje

Het huisje aan de Ligusterweg heet “Kruidje-roer-mij-niet”, de Latijnse naam is wat minder prozaïsch: “Mimosa pudica”.  Waarom het zo heette, is mij niet bekend. Het zou een aardige, zij het onbegonnen exercitie zijn om na te gaan wat de achtergrond is van alle villanamen in Noordwijk.

Het ‘Kruidje’ behoort tot de  behoort tot de vlinderbloemenfamilie  volgens de Wikipedia:

De plant komt van nature voor in tropisch Zuid-Amerika (Brazilië, Suriname) en bloeit in juli en augustus. Jonge planten hebben een rechtopgaande stengel, maar bij oudere planten zijn ze kruipend. De stengel kan 1,5 meter lang worden en is bezet met stekels. De samengestelde bladeren hebben tien tot zesentwintig blaadjes. Aan de bladstelen zitten ook stekels. De bloemen zijn lichtroze of paars en vormen een 0,8 -1 cm groot bloemhoofdje. De bloemblaadjes zijn aan de top rood en de helmdraden roze of lavendelkleurig. De vrucht bestaat uit twee tot acht peulen, die 1-2 cm lang zijn en aan de randen stekelig zijn. De rijpe peul breekt in twee tot vijf stukken. Het zaad is ongeveer 2,5 mm lang.

Het huisje zal vermoedelijk niet naar het plantje zijn genoemd. Het ligt meer voor de hand om te denken aan de spreekwoordelijke betekenis van “Kruidje-roer-mij-niet”:  een lichtgeraakt, gevoelig of snel geïrriteerd persoon. Wie in dit specifieke Noordwijkse  geval dan die persoon was, weten wij niet.