toorop

Vrijdag bij de opening van de grote Jan Toorop tentoonstelling in het Haags Gemeentemuseum. Te lange toespraken, lekkere wijn en vooral: prachtige schilderijen in een mooi (chronologisch)  overzicht samengebracht. Zien die tentoonstelling!

Teleurstelling: hoewel Toorop wat de kusten betreft vooral in Katwijk en Domburg actief was, was hij ook menigmaal in Noordwijk te vinden, goed bevriend als hij was met Albert Verwey. Er zijn dan ook verschillende tekeningen/schilderijen van zijn hand die in Noordwijk zijn gemaakt. In het Gemeentemuseum hangt echter maar één Noordwijkse tekening van Toorop: een portretschets van de Duitse schrijver Stefan George, hoogstwaarschijnlijk getekend in Villa Nova in Noordwijk aan Zee.

Meer niet. Ook niet dat prachtige liggende meisje in het duin achter de Villa Nova met het oude zeedorp op de achtergrond (links onder). Los van Noordwijk, vind ik dat één van zijn allermooiste werken. Maar het hangt niet in Den Haag. Het bevindt zich in de collectie van het Rijks in Amsterdam. Bij alle onderstaande beelden hoort een verhaaltje elders in deze bloggenreeks.