verre1

Ik heb ‘m wel eens eerder laten zien, maar dit keer istie iets scherper. Een verrekijker als een torpedobuis op de boulevard van Noordwijk. Je moet ermee naar Engeland hebben kunnen kijken en misschien was dat het wel, wat deze drie mensen in beeld hadden. In mijn tijd waren de apparaten wat kleiner, maar tegelijk nog wel lomp en – hufterproof – massief. Als kind was het moeilijk opereren met zo’n ding. Je moest op je tenen staan en net als je dan eindelijk een schip in beeld had viel het kwartje – letterlijk – en keek je alleen maar in een diepe duisternis.

Nog een foto van het ding die ik pik van Cees op “je bent een Noortukker):

scheffe

NOTA BENE Ik word er op geattendeerd dat de verrekijker in het bezit was van Petrus Scheffelaar Klots (1879-1948), die woonachtig was aan de Schäfferstraat nommer 18. Scheffelaar Klots exploiteerde de verrekijker: je mocht er voor een paar centen een blik doorheen werpen. Het kan overigens ook nog zo wezen dat het niet Petrus Scheffelaar Klots was, die daar met die verrekijker stond. Er zijn ook berichten dat diens zoon, Wijnand (1918-1953) de kijker uitbaatte op die plek.