xx3

Wehalen de geschiedenis van conferentie-oord “de Baak” in Noordwijk aan zee nog maar eens op aan de hand van een ouder blog. Daarin noemde ik “de baak” het ‘foeist lelijke gebouw van Noordwijk en verre omstreken. Maar als ik nu weer eens naar deze foto kijk, bekruipt me enig gevoel voor herwaardering: het is zo’n typisch, strakfunctioneel gebouw van eind jaren vijftig/begin jaren zestig. Veel beton, waarin nog een armtierige poging tot opleuking aan de hand van rechthoekige figuurtjes. Maar er is iets anders: hoe groot en eentonig en massief dit gebouw in beginsel ook moge lijken: tegelijk lijkt het te zweven in de ijle zeelucht als en reusachtig ruimteschip boven een broze, glazen benedenverdieping, waarvan iedereen wel aanvoelt dat die deze bouwmassa niet dragen kon. Zo’n groot gebouw laten zweven: dat is geen architectuur meer, maar illusionisme. Architect A.C. Gathier uit Oegstgeest was een tovenaar.

Die  Opel Rekord Stationcar, links op de stoep,mag er trouwens ook wel wezen.

astrid