Een tijd geleden schreef ik het volgende over Deirdre, de enige dochter van danseres Isadora Duncan en toneelontwerper Edward Gordon Craig:

Deirdre was geboren in Noordwijk in 1906 in de Villa Maria, waar haar moeder toen de zomer doorbracht.  In Noordwijk had haar moeder nog geen naam voor haar kunnen verzinnen en dus werd ze door dr. Hadriaan van Nes bij de Burgerlijke Stand aangegeven als ‘Duncan’. Later – thuis in Berlijn – kwamen ongeduldige dienstkloppers van de Burgerlijke Stand dáár aan de deur met de vraag of het kind inmiddels al een naam had, maar dat was nog steeds niet het geval. Isadora noemde haar dochter ‘Snowdrop’ en zo kwam het ook in de Berlijnse boeken te staan: “Snowdrop zum Besuch”.

 Haar naam zou uiteindelijke ‘Deirdre’ worden, een Ierse naam. De betekenis is niet zeker:  misschien is hij afgeleid van het Keltische derdriu `de woedende’ of het Gaelic deoirid `met een gebroken hart’. Déirdre wordt in het Iers ook gebruikt in de betekenis van `fair lady’, `liefste’.

Dat laatste klinkt al een stuk liefdevoller, maar dat ‘gebroken hart’ zou Deirdres moeder Isadora nog wel ten deel vallen: in 1913 kwam Deirdre – samen met haar broertje Patrick  – om het leven bij een stompzinnig auto-ongeluk in Parijs.

De aangifte bij de burgerlijke stand in Noordwijk geschiedde door dr. Hadriaan van Nes, die de bevalling had begeleid, overigens niet tot genoegen van Duncan en haar vriendin Kathleen Scott. Getuigen bij de aangifte waren ene Schuurmans en ene De Rochefort Dijk aanwezig. Beiden kan ik niet meer traceren.

NOTA BENE Lodewijk Antonie de Rochefort Dijk (1867-1957) was ambtenaar ter secretarie bij de gemeente Noordwijk. Zoveel vind ik nu wel terug bij Hans Montanus. Maar van Francois Elise Schuurman beklijft geen enkel spoor.