“Eerst grijs, dan wit, dan blauw” is misschien wel de meest succesvolle roman van oud-Noordwijkse Margriet de Moor. Het heeft vele herdrukken gekend en om de zoveel tijd ging zo’n herdruk ook weer gepaard met een nieuw omslag: eerst zus, dan zo, dan zo.

Het verhaal (met hoofdrolspelers Robert en Magda) speelt deels in Noordwijk en daarover schreef De Moor ooit het volgende:

Wanneer ik op afstand aan Noordwijk denk, dan zie ik Magda een haring eten aan een stalletje in de Hoofdstraat, of zie ik haar met haar man Robert op een broeierige warme zomeravond nog een wandeling gan maken. Ze dalen de trap van dennenstammetjes af van hun huis, hoog op het duin, naar de weg. Ze doen dat en blijven dat doen, tot in alle eeuwigheid, gek is dat, zoals ook dat huis – ik heb toen gedacht aan “De Lupine”, zou het er nog zijn? – voor altijd zal blijven bestaan  (Margriet de Moor: “Uitzicht tot aan Engeland”, in: “Zomer aan Zee, verhalen over Nederlandsde en Vlaamse stranden”, Meulenhoff, 2006)

Vragen, vragen, vragen: Wie weet waar “De Lupine” stond/staat? Wie weet óf het er nog staat? Wie heeft er misschien een foto van?