Uit wiens koker het nu precies kwam is onduidelijk, maar plotseling lag daar het plan om een autorenbaan aan te leggen in het Langeveld: op Noordwijks grondgebied tussen Noordwijkerhout en Lisse. Het plan was opeens weer weg ook, trouwens, maar niet dan nadat het al wel de tekentafel had gehaald.

Ook de vermaarde Haagse architect Co – Palace Hotel – Brandes had tekeningen gemaakt van de gebouwen en tribunes (de originelen bevinden zich in het Gemeentelijk Archief van Den Haag). En een aantal leden van het Noordwijkse College van B&W was al naar Italië gereisd om daar eigenogig het circuit van Monza te bestuderen.

Waarschijnlijk ging het allemaal niet door vanwege dat de gemeente Zandvoort zich iets voortvarender betoonde. Maar daar zit men nu dan ook met een circuit waarop geen Formule 1-race gereden kan worden vanwege geluidsoverlast en gebrek aan geld. Hooguit rijdt er nog anderhalve Fita Abarth rond, maar dan heb je het wel gehad. Wet van de remmende voorsprong.

In het Langeveld had een Formule 1 race vanwege geluidsoverlast wel heel goed gekund. Alleen was het ontwerp van het circuit van een verkeerde aard: het ovaal was meer geschikt voor Amerikaanse races van het type ‘Indianapolis 500’, niet voor races met allerlei smalle bochten, chicanes en ander ongerief.

Waarom leggen we dit circuit niet alsnog aan en alsnog ook op deze plek?