yestprod33417 
 

Kijken we nog ff terug op de Villa Sans Souci die in de vorige Restjes aan de orde was, dan komt daar weer een hele nieuwe geschiedenis achter vandaan. Het huis was gebouwd door de van geboorte puissant rijke Lodewijk Cornelis Enthoven (1854-1920), een man die alom bekend stond als een wat teruggetrokken filantroop uit Den Haag. Hij woonde zelf aan het Oosteinde in Voorburg, maar liet in 1901 op het nog vrijwel ongerepte duingebied aan de latere Prins Hendrikweg in Noordwijk een ‘zomerhuis’, annex ‘jachthuis’ neerzetten, waar hij vaak verbleef.

Hij was een groot verzamelaar van kunst en beschikte over een bijzondere collectie schilderijen van Jan Veth en Floris Verster (beide heeft hij misschien via buurman Albert Verweij leren kennen), maar ook van Paul Gaugin en Vincent van Gogh. Sans Souci hing nokvol met schilderijen en tekeningen tot in het toilet toe. Er waren – volgens getuigenissen van zijn achternichtje, die vaak op Sanssouci kwam – tekeningen van Van Gogh die met een punaise bevestigd waren tegen een houten wand. De Van Goghs en de Gaugins kwamen na de dood van Lodewijk Cornelis Enthoven in bezit van Helene Kröller-Müller en verhuisden uiteindelijk naar de Hoge Veluwe.

Maar er zijn dus Van Goghs die ooit in Noordwijk hebben gehangen.