foto  Wervende folders in kleurendiepdruk op dik glanzend papier. Zo maakten (en maken) hotels, restaurants en conferentieoorden reclame voor een romantisch weekend onder hun pannen, voor een conferentietje zus-of-zo of een uitgebreid diner in veel te veel gangen. Die propaganda wordt vaak nog aangevuld met spetterende websites, waarop ook nog eens bewegende beelden worden neergezet of 360º foto’s en alles ondersteund door zoetgevooisde muzak van onbestemde allure. Het hoort er allemaal bij.

Maar rond 1900 was er nog geen sprake van kleurendiepdruk of van internet of van onbestemde muzak. Je moest het doen met een zwart-wit foldertje. Ook daarmee kon je jezelf op de borst kloppen (en dat deed je ook). Maar dat gebeurde straight en zonder al te veel opsmuk. En er kwamen ongetwijfeld ook wel mensen op af. Geen management van verwachtingen, want verwachtingen had je niet gewekt. De mensen kregen wat je ze had voorgeschoteld en daarmee waren ze al dik tevreden.

De folder is te koop op www.marktplaats.nl