vuutoren

De vuurtorens van Noordwijk en van Harlingen hebben nogal wat stilistische overeenkomsten en dat is niet zo gek als je bedenkt dat ze beide werden ontworpen door de architect C. Jelsma.

De toegangsdeur en de smalle ramen in de toren zelf, de licht welvende uitbouw bovenin, het is allemaal van hetzelfde laken en pak.

De ‘Noordwijker’ werd gebouwd in de jaren 1921/22, het licht ging begin 1923 voor het eerst aan. Hij is 33 meter hoog en heeft een lichtbereik van 18 zeemijl. De ‘Harlinger’ was wat lager en had ook wat minder lichtbereik, maar – nog erger – het ding dóét het helemaal niet meer.

De vuurtoren van Noordwijk heeft zijn functie ook grotendeels verloren in de tijden van gps, maar in Harlingen is het vuur in 1998 helemaal gedoofd. Daar doet de toren nu dienst als éénkamerhotel (!).