vuuuuu

Ik word geattendeerd op iets wat mij nog nooit was opgevallen bij alle foto’s die in het kader van dit blog aan mijn ogen voorbijglijden: het erkertje, halverwege de Noordwijkse vuurtoren, is er niet altijd geweest. Het is op enig later tijdstip ‘vastgeplakt’ aan de toren, waarschijnlijk om de vuurtorenwachter (die er niet meer is) een gerieflijk uitzicht te geven op de dingen die buiten gebeurden (en om hem nog meer trappenloperij te besparen).

Ik kan niet detecteren wannéér dat erkertje er opeens was en wie het in zijn of haar hoofd heeft gehaald het ding te fabriekeren. In alle literatuur en op alle websites die over vuurtorens in het algemeen gaan en over de Noordwijkse vuurtoren in het bijzonder wordt met geen woord gerept over deze plotselinge uitbolling van die ranke toren van architect C.Jelsma. En wist C.Jelsma er zelf wel van?

Vragen, vragen, vragen. Waar zijn de antwoorden?

NB: één van de antwoorden, namelijk op de vraag wannéér dat erkertje nou werd aangebracht is inmiddels beantwoord: begin 1953. Zie: https://hetnoordwijkblog.wordpress.com/2010/02/23/nw-385-erkertje-3/