Op de foto lijkt het alsof ze naast elkaar zijn gebouwd, maar in werkelijkheid lag er nogal wat meters duingrond tussen. “Zomerhuis Zonnewende” (rechts) aan de Koepelweg, “Landhuis De Zeevonk” (links) aan de Beethovenweg. Dat beide huizen hier niettemin naast elkaar staan afgebeeld, ieder met hun eigen karakter en architectuur (het ‘wolfdak’ van Zonnewende tegenover het ‘zadeldak’ van de Zeevonk) heeft alleen te maken met het feit dat beide huizen van dezelfde schepper zijn: architect Theo Rueter (1876-1963).
Op de onvergankelijke site van de Nederlandse architectuurgeschiedenis bonas is veel materiaal te vinden over deze Theo Rueter, o.m. de prachtige monografie Th.W. Rueter (1876-1963). Bouwen naar een levensideaal: eenvoudig, harmonieus en doelmatig. Aan ‘Bonas’ ontleen ik verder nog de volgende gegevens:
Theodor Wilhelm Rueter was een idealistisch en eigenzinnig man, maar hij was ook op de praktijk ingesteld. In 1901 sloot hij zich aan bij der Internationale Broederschap van Christen-Anarchisten, een groep idealisten die bij Blaricum een landbouwkolonie had gesticht, waar hun ideeën door ‘eenvoudig, ootmoedig en gemeenschappelijk’ samenleven en -werken in de praktijk gebracht zouden worden. Rueter ontwierp er een aantal koloniehutten en enkele bedrijfsgebouwen. Na het uiteenvallen van de kolonie zou Rueter trouw bliiven aan de uitgangspunten die hij daar in de praktijk had gebracht: eenvoud, harmonie en doelmatigheid. Zijn leven lang zou hij vasthouden aan een ambachtelijke bouwwijze, traditionele materialen en harmonie tussen architectuur en de omringende natuur. Daarbij liet hij zich beïnvloeden door traditionele landelijke architectuur.
Als ontwerper had hij het tij mee. Hij bouwde vooral in Het Gooi dat zich net in zijn tijd ontwikkelde tot forenzenregio van formaat: er ontstond een markt voor nieuw type woning, kleiner dan het traditionele negentiende eeuwse landhuis, maar tegemoetkomend aan eigentijdse eisen van comfort, licht, lucht en ruimte. Maar hij zou er ook een aantal villa’s bouwen in een meer expressionistische stijl met golvende rieten daken en in elkaar overvloeiende bouwdelen.
Ene P.H. Van Reede Dortland gaf opdracht voor de bouw van Zonnewende dat in april 1916 gereed kwam. Ene R. Idema Greidanus zat hem op de hielen met zijn opdracht voor De Zeevonk. Dat kwam een jaar later gereed, op 18 juli 1917. Op de Bonas-site wordt De Zeevonk een ‘landhuis’ genoemd en Zonnewende een ‘zomerhuis’, maar er wordt niet uitgelegd waarom daar in dit geval verschil tussen zou zitten.
Hoe Van Reede Dortland en Idema Greidanus op het idee kwamen de opdrachten juist aan Theo Rueter te geven is mij niet bekend, maar beide ‘Gooise’ villa’s misstaan in de Noordwijkse duinen zeker niet.
Rueter had wat mij betreft nog wel vaker zijn gang mogen gaan daar in De Zuid.
NOTA BENE: in 2021 stond De Zeevonk te koop voor de lieve somma van viermiljoennegenhonderdenvijftigduizend (4.950.000) euries.
Het "Zomerhuis Zonnewende" was van 1915 tot 1924 ons familiebezit (familiezomerhuis) en werd door mijn oudoom Ds. P.H. van Reedt Dortland met zijn vrouw Annie Sillevis permanent bewoond. Hij was een ‘linkse’ Theoloog die als Archivaris van de RU te Leiden de kost verdiende. Annie was een destijds befaamde lerares Wis- en Natuurkunde aan o.a. het Daltonlyceum te Den Haag. Mijn overgrootvader A. vRD (bankier te Gouda) heeft het huis betaald. Vermoedelijk kende P.H. vRD Theo Rueter via de Int. Broederschap van Christen-Anarchisten en kwam Rueter zo aan zijn opdracht. Familiefoto’s bij en van dit huis zijn in mijn bezit. De foto van het BLOG moet geretoucheerd zijn want in de verste verte stond er niets in de buurt van het huis (rond 1920).
Hoogachtend,
Dr R. van Reedt Dortland
@ Dr.R. van Reedt Dortland: Dank voor uw uiterst informatieve reactie. De verbinding via de Internationale Broederschap had ik nooit zelf gevonden. De foto’s zijn inderdaad ‘samengevoegd’ vanwege de aardigheid dat Rueter juist deze twee huizen in Noordwijk had gebouwd, zij het een stuk verder van elkaar weg dan het op de foto lijkt.
Beste dr. R. van Reedt Dortland,
Graag zou ik contact met u opnemen in verband met een onderzoek dat ik momenteel verricht naar de Stichting Zonnewende, die dit jaar negentig jaar bestaat, en haar oprichters, dhr. P.H. van Reedt Dortland en zijn vrouw A. Sillevis. Met vriendelijke groet, dr. M.D. de Costa