vrijheidsbeeld

Beide oorlogsmonumenten lijken erg op elkaar en dat is niet vreemd als je bedenkt dat ze allebei zijn gemaakt door één en dezelfde beeld-houwster, Corinne Franzen-Heslenfeld. Ik schreef eerder over haar.

Het monument op de linkerfoto staat in Noordwijk en werd in 1952 onthuld, het monument op de rechterfoto staat in Utrecht, pal voor de Dom daar. De beide voetstukken komen nog het meest overeen, gemaakt als ze beide zijn uit blokken witte natuursteen. Het Noordwijkse beeld is gemaakt van natuursteen, het Utrechtse van kalksteen.

Maar het grootste verschil zit ‘m in wat beide beelden uitstralen: de knielende vrouwenfiguur uit Noordwijk heeft de blik naar beneden gericht en geeft uitdrukking aan de grote offers die in de oorlog werden gebracht aan een leven in vrijheid. De vrouwenfiguur uit Utrecht torst op heldhaftige wijze de brandende fakkel van het verzet en zal nooit buigen. Voor niets en voor niemand.