rtt

De Kurt Carlsen deed vanaf 1953 dienst als dé reddingsboot van Noordwijk. Tot 1991 toen hij werd verkocht. De Kurt Carlsen is een houten, overnaadse motorstrandreddingsboot van het type ‘Eierland’. Geheel van teakhout gemaakt door de gebroeders Taat te Katwijk aan Zee (of all places).

De boot was een geschenk aan de KNZHRM van het Van Leer Concern en door Bernard van Leer himself genoemd naar de kapitein van de “Flying Enterprise”, die in 1952 windjammerlijk strandde voor de Engelse kust. Kapitein Kurt Carlsen bleef  7 dagen alleen op het schip achter om te voorkomen dat bergers het wrak zouden opeisen. Daarmee eiste hij een ware heldenrol voor zich op, de hele wereld leefde mee.

In 1953 kwam Kurt Carlsen himself heelhuids te Noordwijk aan om ‘zijn’ boot te dopen. In aanwezigheid van de voltallige reddingsbrigade en van burgemeester Van Berckel die zich apetrots naast Carlsen heeft gepositioneerd en van vast nog meer notabelen en gewone burgers. De boot zou bijna 40 jaar dienst doen aan de Noordwijkse kust. Oerdegelijk, maar niet geroepen tot spectaculaire geschiedschrijverij. Hij werd in 1991 uiteindelijk vervangen door de Valentijn.

Voor zover bekend ligt de Kurt Carlsen nu betrekkelijk doelloos en zieltogend weg te kwijnen op een weilandje op het eilandje Ameland, deel van de verzameling van de Stichting SAM (Stichting Ameland Maritiem). Vraag me niet wat Amelanders met de Kurt Carlsen hebben (gehad):

De boot moet terug naar Noordwijk. Terstond.