fotoVilla "Sans Souci" aan de Prins Hendrikweg heette voor de oorlog "Villa Duinhorst." Tijdens de mobilisatie lag er blijkbaar een onderdeel van het Nederlandse leger ingekwartierd, mogelijk, gezien de seiners benodigdheden op het plaatje, verbindingspersoneel van het 4e regiment infanterie. In de loop van de oorlog trokken  Wolfgang en Rudolf Tappenbeck erin na uit Huis ter Duin te zijn gezet (de Duitsers hadden dit Kurhaus in de oorlog gevorderd voor eigen gebruik) en na ook nog in " Hotel Verloop"  te hebben gezeten. In Sans Souci hielden de Tappenbecks vooral een restaurant, voor meer was waarschijnlijk te weinig plaats (als er al behoefte aan was). 

Rudolf Tappenbeck was tijdens de oorlogsjaren actief in het verzet tegen de Duitsers. Hoewel hij geen lid was van een Noordwijkse verzetgroep verstrekte hij wel financiële hulp aan illegale groeperingen en verleende hij medewerking aan de verzorging van onderduikers, misschien zelfs ook aan de Prins Hendrikweg zelf. Op 20 mei 1944 werd hij verraden en via het Oranje Hotel te Scheveningen en het kamp te Vught naar het Duitse concentratiekamp Neuengamme bij Hamburg overgebracht, waar hij op 21 december 1944, op 46-jarige
leeftijd overleed.