Aan de Rembrandtweg stond eertijds een pension dat “Zeerust” heette. Het werd gerund door de Weduwe A. de Jongh-Krol. Deze Anne Marguerite Marie Krol (1872-1916) was geboren in Luik en getrouwd met Antonius de Jongh (1862-1911), een Amsterdammer die in Noordwijk was neergestreken en aan de Voorstraat nommer 95 een winkeltje dreef. Hij stierf dus in 1911 en ik verbeeld met dat Anne daarna de hele nering aan de Voorstraat in de uitverkoop deed en een pension begon in Noordwijk aan Zee aan de Rembrandtweg, onder de naam ‘Zeerust’. Dat moet dan rond 1911/1912 zijn geweest. Lang heeft ze de rol van pensionhoudster niet kunnen spelen, want ze stierf op 9 april 1916, 43 jaar oud.

Het pand aan de Rembrandtweg moet daarna zijn overgegaan in handen van – ja van wie? Het werd in ieder geval een soortement tehuis voor kinderen, nu onder de naam ‘Sursum Corda’ (‘Verheft uw Hart’). En nu is het weer een hotel: ‘Hotel Zonne’.

Met die naam ‘Zeerust’ is ook nog iets aan de hand: ongeveer tegelijkertijd als dit eerdere Pension ‘Zeerust’ moet er iets verderop, aan de Pickéweg een ander Pension ‘Zeerust’ hebben bestaan. Het moet elkaar gebeten hebben (voor zo ver pensions kunnen bijten, natuurlijk 🙂 ) En heden ten dage bestaat er nog een hotel ‘Zeerust’ aan de Kwarles, maar dat is allemaal te recent, dat telt helemaal niet meer mee.