Architect Willem Kromhout was de architect van wat misschien wel ooit de allermooiste villa van Noordwijk is geweest: de machtige “Villa Ruys” aan de Koepelweg. Ik heb er eerder over geschreven. Kromhout was een beetje zoals Frank Lloyd Wright en ook Hendrik Berlage en ook Gerrit Rietveld (en ongetwijfeld nog vele andere architecten): hij was voor het ‘Gesamtkunstwerk’, dat wil zeggen dat zijn creatieve aspiraties niet ophielden aan de buitenkant, maar tot in de diepste details doordrongen in het binnenste van zijn gebouwen.

Deze stoel bijvoorbeeld is van zijn hand en komt uit de inboedel van de Villa Ruys. Zoals zoveel inboedelige voorwerpen van zijn hand uit de Villa Ruys kwamen: kachels, poken, buffetten, lampen, gordijnen, noem maar op. Die hele uitdragerij werd bij de teloorgang van de Villa Ruys voor de poorten van de hel weggesleept door een oplettende conservator van het Centraal Museum in Utrecht. Daar zijn al die voorwerpen nog te bewonderen. Maar de villa zelf helaas niet meer.