Een zo mooi samengestelde tram heb ik helaas nooit in Noordwijk zien rijden (als ik toen al tijd van leven had gehad), maar ook op foto of film heb ik dit exemplaar nooit eerder gezien. En toch moet hij gereden hebben op de lijn Leiden-Noordwijk. Wáár hij zich bevond op het moment van de foto weet ik niet, de masten van de bovenleiding bieden geen soelaas (die heb ik ook nooit eerder gezien).

Wie kan hier meer over vertellen? De foto is overigens voor een paar pegels te koop op marktplaats.

NOTA BENE I: Inmiddels krijg ik via de facebookpagina ‘De Oude Blauwe Tram’ de informatie van de echte kenners: deze opstelling betrof een proeftrein van fabrikant Beijnes uit Haarlem. Twee motorwagens met tussenwagens in treinschakeling. Vicinaux trekwerk en buffers. Later treinschakeling verwijderd en de wagens vernummerd in A 201, 202 en B201 en 202. Deze tram zou niet ‘blauw’ geweest zijn, maar ‘groen.’ De foto dateert in ieder geval van 1918 en er wordt ook aandacht aan deze samenstelling gewijd in deel 2 van de serie van De Nieuwe Blauwe Tram (met dank aan Wim, Thonis en Maurits). Of dit ‘treintje van trams’ daadwerkelijk Noordwijk heeft aangedaan, zoals op de neus staat vermeld, weet ik niet. Zou wel een prachtig gezicht zijn geweest.  

NOTA BENE II: Ik citeer nog een andere reactie: “Dit was een proefstel van NZHVM en MET bestaande uit motorwagen – bijwagen – bijwagen – motorwagen, een schakeltram. Van hetzelfde principe zoals ze reden op de tramlijn Amsterdam – Zandvoort. Het geheel te bedienen uit een van de beide motorwagens. Voordeel: aan het eindpunt hoefde er niet gerangeerd te worden. Het kwam in dienst op 1 maart 1918. Het hele stel was een beetje lui, dus na proefritten werd de boel gesplitst in twee keer motorwagen met bijwagen. In die opzet hebben ze Noordwijk echt wel aangedaan; daar zijn zelfs foto’s van dat zo’n tram bij het station op het Picképlein staat. Bij de NZH kregen de motorrijtuigen later de nummers A201 en A202; de bijwagens de nummers B201 en B202. De hierbij geplaatste foto is de voorplaat van een brochure van de firma Hazemeijer die de electrische installatie leverde.” (met dank aan Toon)

NOTA BENE III: En wat de plek betreft waar dit ‘treintje van trams’ zich op het moment van fotograferen bevond: “De tram staat in de boog van de Groene Steeg naar de Leiderweg, de locatie van de latere halte Buitenlust.” (tussen Oegstgeest en Rijnsburg) (met dank aan Dick)