Het pand rechts figureert op vrijwel iedere foto van het oude Calisplein. Het was onder meer een lunchroom en ook een dependance van de oude Van der Lee uit Noordwijk Binnen. Maar zoals het pand hier in beeld komt, zo heb ik het nog nooit gezien. Wie de figurebn op de foto zijn, wet ik niet. Op de achtergrond heeft P. Vink al een nieuw onderkomen gekregen voor zijn ‘goedkoope bazar’, naast Ruys, de boekhandel, annex bibliotheek.

Wie de mannen zijn die hier lachend poseren? In ieder geval is de tweede van links Valentijn Philippus Braun (1892-1959), die de drogisterij dreef links van hem (voor de kijkers rechts).

Braun werd ook wel ‘de Kukirol’ genoemd en een verklaring van die bijnaam is zelfs niet te vinden in het prachtige bijnamenboek van Ton Meijer en Cees van der Niet: “Noordwijkers bij naam en toenaam.” Maar een beetje googelen leert dat Kukirol de merknaam was van een Duits middeltje tegen eksterogen. Blijkbaar was het middeltje bij Valentijn te koop.

(Met dank aan Jaap en Martin)