De gevelsteen is van de hand van Pieter Senf (1892-1967), zoon van Leon Senf. De steen bevindt zich in de muur van een villa aan de Hoogwakerbosstraat in Noordwijk aan Zee, maar de vraag is of die daar wel thuishoorde. Er was ooit een ‘Villa ’t Noorderend’ in Noordwijk, maar die moet gestaan hebben aan het einde van de Noordboulevard, kwa naam lijkt me dat ook wel logisch. Die villa werd in 1930 alreeds geveild en verdere gegevens kan ik niet zo gauw terugvinden.

Vragen: werd de gevelsteen oorspronkelijk gemaakt voor die villa aan de Noordboulevard? Ik vermoed van wel, want linksboven in de gevelsteen staat “PS1934” (Pieter Senf 1934) en in 1934 bestond die villa aan de Hoogwakerbosstraat nog niet (de hele Hoogwakerbosstraat bestond nog niet volgens mij). Vermoedelijk is de gevelsteen dus ooit verhuisd. De volgende vragen zijn: door wie en waarom?

NOTA BENE Ik krijg – onder grote dankzegging – van een nazaat van Pieter Senf nadere informatie over het hoe en wat met die gevelsteen en het huis aan de Hoogwakerbossstraat: dat huis was van Pieter Senf zelf en werd in zijn opdracht gebouwd door aannemer George Krau. De gevelsteen is gemaakt bij de “De Porceleyne Fles” in Delft en is bij de bouw van het huis, begin jaren 50, al aangebracht. Die 4 visjes stellen de leden van Pieters gezin voor: Vader Piet, Moeder Clara, Zoon Leon jr. en Dochter Geertruida).

Waar ik op de steen het jaartal 1934 dacht te lezen, moet dat in werkelijkheid 1954 zijn, toen het huis aan de Hoogwakerbosstraat werd gebouwd.

De naam ‘Noorderend’ stamde niet van een gelijknamig pand aan de Noordboulevard. Het ontleende in dit geval zijn naam aan het gegeven dat de bouwlocatie ervan aan het eind van de Hoogwakerbosstraat stond, die toen nog niet doorliep naar de Duinweg. Daarmee was die locatie zo ongeveer het meest noordelijke punt van het oude zeedorp. De Villa Noorderend 2.0 stond er aan het begin van de Jaren Vijftig schitterend bij: