Het schilderij toont een bomschuit, niet per se een Noordwijkse of een Katwijkse. Maar het is misschien wel het mooiste schilderij van zo’n schuit dat ik ooit ben tegengekomen. Het is van de hand van Gerhard Munthe Morgenstjerne (1875-1927), Het wordt geveild op catawiki en ik volg het bijschrift bij het schilderij op die plek:

Munthe was de oudste zoon van de Noorse kunstschilder Luwig Munthe en Lena Vlierboom, een redersdochter uit Rotterdam. Hij groeide op in Düsseldorf en bezocht daar de kunstacademie. Al op jonge leeftijd voegde Munthe het poëtische epitheton ‘Morgenstjerne’ (Noors voor morgenster) aan zijn naam toe, om zich te onderscheiden van zijn oom en naamgenoot Gerhard Peter Frantz Wilhelm Munthe, toen een bekende landschapschilder.

Munthe vatte al vroeg belangstelling op voor het schilderen van strandgezichten. Al op jeugdige leeftijd reisde hij met zijn vader tijdens de zomers naar Katwijk aan Zee. Toen zijn vader in 1897 overleed streek hij samen met zijn moeder definitief in Nederland neer, allereerst in Den Haag. In 1901 betrok hij een woning te Katwijk, met zijn vrouw Christine van Gendt. Later verhuisde hij nog meerdere malen, uiteindelijk naar Noordwijk en Noordwijkerhout. Munthe werd sterk beïnvloed door de kunstschilders van de Haagse School, meer in het bijzonder Jacob Maris, Hendrik Willem Mesdag en Anton Mauve. Hij schilderde voornamelijk strandgezichten in zachte pasteltinten. In 1900 schreef criticus A.C. Loffelt in het Nieuws van de Dag: “zijn kleur is blank en heeft iets parelmoers