De Villa Helmhorst – inmiddels afgebroken – deed in 1983 nog dienst als decor voor een bijzondere Nederlandse film: “De Vierde Man”, onder regie van Paul Verhoeven en met in de hoofdrollen Renée Soutendijk en Jeroen Krabbé (en Thom Hoffman). De Wikipedia schreef over de film: De vierde man is een Nederlandse film uit 1983 geregisseerd door Paul Verhoeven. De film is gebaseerd op de gelijknamige roman van Gerard Reve. Hoofdrollen voor Renée Soutendijk en Jeroen Krabbé. De vierde man is een barok vormgegeven, bovennatuurlijke thriller waarbij droom en werkelijkheid door elkaar lopen. De film is een mengsel van surrealistische horror, psychische spanning, zware (biseksuele) erotiek en Bijbelse symboliek. De vierde man trok in Nederland 300 duizend bezoekers. Aanzienlijk minder dan Verhoevens vorige films die alle een miljoenenpubliek wisten te bereiken. In het buitenland was de film veel succesvoller, in Amerika werd het zelf de meest succesvolle Nederlandse film tot nu toe. De vierde man gaf Paul Verhoeven grotere bekendheid in Hollywood en is tegenwoordig een cultfilmklassieker.