
Zoveel auto’s reden er in de Jaren Dertig niet rond in Noordwijk, maar deze twee wisten elkaar blijkbaar feilloos te vinden op de hoek van Huis ter Duinstraat, de Grent en Oude Zeeweg, pal voor de Villa Vera op de achtergrond. Een stevige botsing met de nodige blikschade en een geknakt voorwiel. Het kenteken H61306 werd in Zuid Holland uitgegeven tussen 1912 en 1914 (maar de eigenaar kon het kenteken gewoon weer op een volgende auto plakken, dus dat zegt niet zo veel). Er is nog een andere foto van hetzelfde ongeval:

NOTA BENE
Intussen weten we iets meer, daartoe – met dank – op het spoor gezet door Zeebad: het ongeval had plaatsgevonden op 27 juni 1933. Het bestelwagentje was eigendom van de Noordwijkse fruithandelaar A.J.S., maar op het moment suprême werd het ding bestuurd door iemand zonder rijbewijs. Bovendien werkten de remmen van het wagentje niet naar behoren. Die gegevens overziend was een ongeval vrijwel onvermijdelijk. De ongelukkige die zoveel onvermogen op zich af zag komen was een heer uit Rijswijk. A.J.S. werd door de kantonrechter in Leiden veroordeeld tot een boete van 2 x 10 gulden, subs. 2 x 5 dagen hechtenis. Daartegen was hij in beroep gegaan bij de rechtbank in Den Haag, alwaar de officier van justitie bevestiging van het eerdere vonnis bepleitte. De uitspraak van de rechtbank van 20 mei 1934 is mij – niet doorgeleerd hebbende in het strafrecht – een raadsel: de rechtbank ‘verklaarde de dagvaarding nietig.’ (???)
Het zoeken naar de persoon achter de letters ‘A.J.S.’ laat ik maar zitten om mogelijke nazaten niet alsnog het nodige schaamrood op de kaken te toveren.

NOTA BENE Met dank aan Nico weet ik nu dat het kenteken H 61306 van die andere auto op naam stond van ene Johannes Hendrikus Cornelis van Rest te Hillegersberg, de afgiftedatum hiervan was 3 sept.1927. Het kan dus wel zo zijn dat de bestuurder van de auto volgens het krantenbericht uit Rijswijk kwam, de eigenaar van het vehikel kwam uit Hillegersberg. Die had overigens nog drie auto’s op dezelfde datum laten registreren onder de kentekenen H61305, H61307 en H61308.
De auto,s zijn zeker van later datum dan 1912-14. Kentekens werden meegenomen naar de volgende nieuwe aankoop. Ik denk eerder dat eind 20er begin 30er jaren is.
Het woord ,, Het ,, moet er nog tussen.
De bestelauto is er goed vanaf gekomen. Was deze van Kruijer uit de Hoofdstraat, gezien de groente en fruit in de bak? Het zijn pre-war auto’s.
Zou kunnen: 27 juni 1933. Fruithandelaar A.J.S. te Noordwijk aan zee. Archief Leidsch Courant.
De kneus is een a ford 3300 cc 4 cilinder,was van een hr.schild,a ford kleine 5 miljoen gebouwd,deze kwam uit keulen/dagenham/usa ook gebouwd,je had duurdere en goedkopere modellen/duurdere hadden flathead v8,de andere citroen c4 fourgon 1929,a ford gebouwd van 1927 tot 1931,alle kleuren behalve zwart,omdat iedere t ford zwart was,citroen c4 gebouwd van 1928 -1938,ook 6 cil,deze was 4 cil,…nu,ook nog tricky point bij het ronde resto,…
sorry de groente wagen is citroen,s is waarschijnlijk schild,de andere is a ford,….
Op de blog 12258 van 19sept. zag ik een bekende foto van een verkeersongeval op de hoek van de Oude Zeeweg en de (Achterweg) Abraham van Royenstraat.
Bij dit ongeluk was een personenauto, met het kenteken H8306, en een vrachtwagen betrokken.
Destijds heb ik in het ‘Register nummerbewijzen prov. Zuid-Holland’ de gegevens van de personenauto opgezocht.
Het kenteken stond op naam van Jacob van Beelen de eigenaar van Pension Noordzee, de afgiftedatum was 26 okt. 1915.
Het kenteken H 61306 van de auto vermeld in dit blog stond op naam van Johannes Hendrikus Cornelis van Rest te Hillegersberg, de afgiftedatum hiervan was 3 sept.1927.
Overigens werden er op die datum nog drie auto’s op zijn naam geregistreerd, de kentekens hiervan waren H61305, H61307 en H61308
Dank!