Zoveel auto’s reden er in de Jaren Dertig niet rond in Noordwijk, maar deze twee wisten elkaar blijkbaar feilloos te vinden op de hoek van Huis ter Duinstraat, de Grent en Oude Zeeweg, pal voor de Villa Vera op de achtergrond. Een stevige botsing met de nodige blikschade en een geknakt voorwiel. Het kenteken H61306 werd in Zuid Holland uitgegeven tussen 1912 en 1914 (maar de eigenaar kon het kenteken gewoon weer op een volgende auto plakken, dus dat zegt niet zo veel). Er is nog een andere foto van hetzelfde ongeval:

NOTA BENE

Intussen weten we iets meer, daartoe – met dank – op het spoor gezet door Zeebad: het ongeval had plaatsgevonden op 27 juni 1933. Het bestelwagentje was eigendom van de Noordwijkse fruithandelaar A.J.S., maar op het moment suprême werd het ding bestuurd door iemand zonder rijbewijs. Bovendien werkten de remmen van het wagentje niet naar behoren. Die gegevens overziend was een ongeval vrijwel onvermijdelijk. De ongelukkige die zoveel onvermogen op zich af zag komen was een heer uit Rijswijk. A.J.S. werd door de kantonrechter in Leiden veroordeeld tot een boete van 2 x 10 gulden, subs. 2 x 5 dagen hechtenis. Daartegen was hij in beroep gegaan bij de rechtbank in Den Haag, alwaar de officier van justitie bevestiging van het eerdere vonnis bepleitte. De uitspraak van de rechtbank van 20 mei 1934 is mij – niet doorgeleerd hebbende in het strafrecht – een raadsel: de rechtbank ‘verklaarde de dagvaarding nietig.’ (???)

Het zoeken naar de persoon achter de letters ‘A.J.S.’ laat ik maar zitten om mogelijke nazaten niet alsnog het nodige schaamrood op de kaken te toveren.

NOTA BENE Met dank aan Nico weet ik nu dat het kenteken H 61306 van die andere auto op naam stond van ene Johannes Hendrikus Cornelis van Rest te Hillegersberg, de afgiftedatum hiervan was 3 sept.1927. Het kan dus wel zo zijn dat de bestuurder van de auto volgens het krantenbericht uit Rijswijk kwam, de eigenaar van het vehikel kwam uit Hillegersberg. Die had overigens nog drie auto’s op dezelfde datum laten registreren onder de kentekenen H61305, H61307 en H61308.