In 1883 schreef de Noordwijkse Maatschappij tot Exploitatie van Duingronden een ontwerp-prijsvraag uit voor een Kurhaus in Noordwijk aan Zee. Er deden tal van architecten mee, onder wie Berlage en Jesse. Hun inzendingen en ook hun andere bouwsels in Noordwijk zijn hier al genoegzaam aan de orde geweest.

In datzelfde jaar 1883 werden alle ontwerpen tentoongesteld in het Badhotel van Willem van Konijnenburg. In Blauwdotter nommer 168 heb aan die tentoonstelling uitgebreid aandacht besteed. Winnaar van de prijsvraag werd de Amsterdamse stadsarchitect Adriaan Willem Weissman (1858-1923), die later ook zou tekenen voor het Stedelijk Museum in Amsterdam (nu verpest door die achtelijke badkuip ernaast van Mels Crouwel).

Het kurhaus-ontwerp van Weissman was niet beperkt tot een hotel alleen. Hij schetste ook een complete gaanderij aan het strand, een laiterie en een houten brug in de duinen. De laatste twee werden ook gerealiseerd. De gaanderij aan het strand was blijkbaar te bewerkelijk (ook financieel) en het hotel werd uiteindelijk ook iets anders (iets kleiner ook) uitgevoerd, zij het nog wel voorzien van een zijvleugel.

Of die versie van het hotel nu ook van de hand van Weissman was, is de vraag. Gek genoeg wordt Weissman vrijwel nooit genoemd als de architect van Huis ter Duin. Die eer viel Arie Reinier Freem (1853-1921) te beurt, volgens mij ten onrechte. Het kan wel zijn dat Arie Freem met zijn tengels aan het ontwerp van Weissman gezeten heeft (de boel moest kleiner, er was niet genoeg geld, etc.), maar dat maakt hem nog niet tot dé architect van het nieuwe Kurhaus. Vergelijk het ontwerp van Adriaan Weissman (tekening)  met de daadwerkelijke realisatie op de foto en probeer dan nog maar eens vol te houden dat de laatste niet gewoon een aftreksel is van het eerste. Weissman wás trouwens de winnaar van de ontwerpprijsvraag, Arie Freem kwam in dat hele prijsvraag gebeuren niet eens voor.

Waarom Adriaan Weissman uit deze hele geschiedenis moest worden weggepoetst, is mij een raadsel. Hij werd later trouwens als stadsarchitect in Amsterdam ontslagen door het gemeentebestuur na een conflict over bij de bouw van het Stedelijk gebruikte materialen. Of er ook bij de bouw van het Noordwijkse Kurhaus met materialen gepiepeld is, weet ik niet. Met Adriaan Willem Weissman is in ieder geval wél gepiepeld door hem simpelweg zijn handtekening op het gebouw te ontnemen.